vuodesta 2009

vuodesta 2009

maanantai 25. elokuuta 2014

Näkökohtia sääntömuutosesityksen puolesta ja sitä vastaan


Kuluneen viikonlopun aikana useampikin siirtolapuutarhuri tuli keskustelemaan sääntömuutosehdotuksesta, ja niinpä ajattelin, että on ehkä hyvä vielä kootusti esittää siihen liittyviä erilaisia näkökohtia.

On syytä huomata, että itse ehdotus on siis luonteeltaan varsin yksinkertainen: puheenjohtajaehdokkaat ilmoittautuvat etukäteen ja nimet kerrotaan jäsenistölle kokouskutsussa. Siinä koko juttu. Alla esitetyt huomiot eivät ole osa itse ehdotusta, vaan ainoastaan ehdotukseen liittyviä ja sen pohjalta mahdollisesti esiin nousevia kysymyksiä.

Sääntömuutosesityksessä on lueteltu seuraavia perusteita puheenjohtajaehdokkaiden ilmoittamisen puolesta:

·        Jäsenistön on syytä saada mahdollisimman tarkkaa tietoa asioista, joista he päättävät, eli me kaikki yhdessä päätämme.

·        Parempi etukäteisinformointi lisää yleistä asioiden valmisteluun liittyvää avoimuutta yhdistyksemme piirissä.

·        Jäsenistö antaa yhdistyksen kokouksessa puheenjohtajalle edustuksellista toimeenpanovaltaa, joka tulee paremmin oikeutetuksi avoimemman valintaprosessin kautta.

·        Koska kyseessä on vaali, on kohtuullista, että ehdokkaat eivät paljastu asiasta päättäville jäsenille vasta valintatilaisuudessa.

·        Tulevaisuudessa puheenjohtaja todennäköisesti edustaa entistä suurempaa jäsenistöä entistä pidemmällä toimikaudella.

Onko sitten olemassa näkökohtia, jotka puhuisivat esitystä vastaan?

Entä jos…?

·        On vain yksi puheenjohtajaehdokas.
à Myös sopuvaalitilanteessa on perusteltua kertoa asetelmasta etukäteen jäsenistölle.

·        Etukäteistiedottaminen johtaa ”vaalikampanjointiin”.
à On parempi, että mahdollinen kampanjointi tapahtuu avoimesti päivänvalossa, kuin suljettujen ovien takana ja yksityisillä terasseilla.

·        Puheenjohtajaehdokas löytyy vasta kokouksessa.
à Vastuullinen johtokunta ei jätä valmistautumatta ehdokasasetteluun, vaan keskustelee asetelmasta hyvissä ajoin, kuten tähänkin asti.
à Suuren siirtolapuutarhayhdistyksen puheenjohtajana toimiminen on siinä määrin vaativaa puuhaa, että vastuullinen ehdokas ei myöskään oikeasti tee näin mittavaa päätöstä viime tingassa tai hetken päähänpistosta.
à ”Mustan hevosen” taktiikka lähinnä mahdollistaa asioiden kulissientakaisen junailun jäsenistöltä ja johtokunnalta salassa. Tällainen toimintakulttuuri ei edusta tätä päivää.
à Jos sääntömuutos hyväksytään, niin silloin etukäteisilmoittautuminen on vallitseva käytäntö, jonka mukaisesti jatkossa toimitaan.

·        Mikä estää toimimasta esitetyllä tavalla jo nyt?
à Mikään ei varsinaisesti estä tätä, mutta etukäteisinformointi ei toimi tarkoitetulla tavalla, jos periaatteita ei kirjata sääntöihin. Tämä johtuu siitä, että ilman kirjausta ehdokas voi edelleen ilmoittautua vasta kokouksessa, eikä jäsenistö saa ehdokkuutta koskevaa tietoa hyvissä ajoin.

4 kommenttia:

 1. Pitäisikö järjestää ennekkoon myös ehdokkaiden puhetilaisuudet.

  VastaaPoista
 2. Oma ajatukseni on, että kuviota ei kannata turhaan paisutella tai rakennella tarpeettoman monimutkaiseksi.

  Koko ehdotus kuuluu yksinkertaisesti: ehdokkaiden etukäteisilmoittautuminen ja jäsenten informointi (nimet riittävät).

  Nuo yllä esitetyt ovat vain näkökohtia, joita ihmisille saattaa tulla (ja on tullut) mieleen. Ne eivät siis ole osa itse ehdotusta, joka on varsin simppeli.

  VastaaPoista
 3. On hyvä asia että ehdokkaiden nimet on tiedossa ennen kokousta. Ikävin tilannehan on se, että istuva puheenjohtaja panttaa ilmoitustaan onko käytettävissä seuraavalle kaudelle vai ei ja muut eivät ehdi hakea ehdokkaita.
  En korostaisi puheenjohtajan roolia ylettömästi, aktiivinen johtokunta on myös tärkeä. Tosin olemme nyt nähneet miten karismaattinen puheenjohtaja on saanut yhdistyksen toimintaan vauhtia ja iloisuutta.
  Pitäisin tärkeänä sääntömuutosta jossa on yksi ääni per mökki. Se on demokraattinen ja nykyaikainen tapa .Taloudelliset päätökset ovat samat per mökki mökin asukkaiden lukumäärästä riippumatta : ryhmämaksu, wc-maksu, ylimääräiset rakennusmaksut.
  Nyt on jopa mahdollista teoriassa ja varmaan käytännössäkin että ei-helsinkiläinen ei voi ostaa mökkiä, mutta hänellä on äänioikeus kokouksissamme.
  Perhejäsenyys on hyvä säilyttää säännöissä, heillä on läsnäolo- ja puheoikeus kokouksissa.

  VastaaPoista
 4. Ehdotus koskee vain puheenjohtajaa, eikä mielestäni ole tarpeen laajentaa periaatetta koskemaan koko johtokuntaa.

  Taustalla ei ole muun johtokunnan väheksyminen, vaan ajatus siitä, että monijäsenisen johtokunnan tapauksessa saattaisi joku yksittäinen paikka jäädä täytettäväksi vasta kokouksessa ilman, että tämä tuntuisi kokonaisuuden kannalta kovin ongelmalliselta.

  Sen sijaan vastuullisen puheenjohtajaehdokkaan olisi kyllä aiheellista pohtia kyseiseen tehtävään ryhtymistä jo hyvissä ajoin ennen kokousta.

  VastaaPoista